Taурунум

Заједничко име за све навијаче ФК Земун је "Таурунум бојс". Прво организовано навијање и бодрење клуба, који се тада звао Галеника датира још средином осамдесетих година - тачније 1986. У то време долази до појаве и стварања првих навијачких група, тадашње групе "Testas Caldas", "Пајтоси" и "Godfathers" долазе на идеју да се окупе под једним именом 1987. године. За име и заштитни знак групе, узет је латински назив града Земуна - Таурунум

navijaci


У то време ФК Галеника се такмичи у Српској лиги, а "Таурунум" је смештен на северној трибини која је увек била препуна. Недуго затим остварује се пријатељски контакт са момцима из Панчева под именом "Rangers". Ова група редовно је долазила на утакмице, како код куће тако и на страни, са својом заставом "Supporters Pancevo" и "Rangers". Галеника мења име у ФК Земун, а у сезони 1989/1990. изборен је на маестралан начин улазак у Прву савезну лигу. Међутим, убрзо долази до рата и економских санкција, а многи навијачи "стају на браник Отаџбине", такође долази до наглог пада квалитета фудбала, што све заједно проузрокује опадање посећености стадиону - навијачких група било је све мање. У том периоду "Таурунум" стагнира, али навијачка култура успева да се одржи и што је још важније преносе на млађе генерације. Једни од најзаслужнијих за тако нешто су подгрупе: "Батлери", "Фосили", "Ретензија", "Palestines", "Кум" које су свака на свој начин помогле да се грб Земуна поштује и цени, увек и на сваком месту.

navijaci


За прекретницу организованог навијања узима се 1995. година, када млађи део навијача са источне трибине (пре свих "The boys" и "Dragons") полако преузима одговорност у вођењу и организацији групе, са тада већ новим именом "Taurunum boys 1987". Јасно је дефинисана идеја и циљ групе, како би се сви дигли на виши ниво те како би Земун као град и наравно фудбалски клуб добио навијаче какве заслужује. Мото "ТБ-а" је: један град-један клуб-само Земун. Изазов је прихваћен и из дана у дан, све више људи се окреће свом градском клубу. Постављени задатак је дао одређене резултате, тако да је од тада група све организованија и бројнија. Данас je "Таурунум" једна од ретких група која се може похвалити да дуги низ година нису пропустили ни ти једну утакмицу, било код куће или на гостовањима. Такође свој клуб су бодрили неизмерно и са пуно жара, како у Супер лиги тако и у осталим ранговима такмичења. У овом тренутку групу чине: "The boys", "Dragons", Умк, Земун Трг и Земун Поље.

navijaci


У сезони 2016/17 ФК Земун је изборио повратак у најелитни ниво Српског фудбала, а "Tурунум бојс" су 2017. прославили тридесет година свог активног постојања. Никад од свог оснивања навијачи нису давала политичку подршку ни једној странци, ни појединцу.Политика групе пре свега је Земун и Србија а странка се зове "Таurunum boys". Како сами истичу: "За нас не постоје никакви изговори, свака утакмица је нови изазов и ми ћемо увек бити ту да бранимо име и част клуба". ВЕРНОСТ ЈЕ НАША ЧАСТ! ТБ87 УВЕК И СВУДА.


Пријатељи клуба: